jom follow blog ana! :)

Friday, July 2, 2010

pabila akal dan hati 'berbicara'..

Bismillah~ blogger-emoticon.blogspot.com

nie nk kongsi sket cite psl hati, akal n nafsu..

Akal : Assalamualaikum.

Senyap sunyi..salam nye x bersambut..dicuba lagi..

Akal : Assalamualaikum.

Masih tiada yang menyambut..dicuba lagi untuk kali
ketiga..alhamdulillah, terdengar bunyi kunci dibuka dari
dalam..kelihatan
Hati di sebalik pintu dengan rupa yang lesu..

Hati : Waalaikumussalam.. Akal rupanya..ingatkan siapa tadi..masuklah..

Akal pon melangkah masuk ke dalam kamar Hati..dilihatnya Hati terus
berbaring di sofa..
Akal ikut duduk di kerusi yang lain..

Akal : Kita dengar Hati x sihat..tue kita datang melawat..Hati ok x..??

Hati : Aaa..haah..x sihat sikit..kepala cam pening-pening..pastu badan
pon cam sakit-sakit..penat sangat kot..

Akal : Hmm..maybe la kot..nampak macam Hati gelap sikit..Hati pergi main berjemur ke..??

Hati : Eh, xde la..xde main berjemur pon..teman Nafs je pergi
jalan-jalan..shopping-shop
ping sikit..

Akal : Ohh..ye ke..

Suasana sepi..dilihatnya Hati sibuk memicit-micit kepalanya sambil
memejamkan mata..


Akal : Hati..kita nak cakap sikit la..

Hati : Hmm..kenapa, ‘Kal..??

Akal : Xde la..kita rasa sejak Hati berkawan baik dengan Nafs tue, kita
berdua dah macam makin jauh je..bukan lah kita jeles ke ape..cume kita
macam rindu la nak spend time, borak-borak ngan Hati macam dulu-dulu..

Hati : Hmm..agak la..xpe, next time kita keluar bertiga eak..

Akal : Hmm..ki
ta bukannya x nak..tapi kita rasa Nafs tue macam x suka je kat kita..bila kita datang dekat je kalau korang ngah berborak, mesti
dia tarik Hati pergi tempat lain..kalau dia nampak Hati tegur kita pon,
selalu kita nampak dia macam jeling kita..

Hati : Eh, mana ada..Nafs tue baik taw..seronok berkawan dengan dia..dia pandai cari tempat best nak pegi enjoy..hari tue dia bawak Hati pergi
satu tempat nie..dengar lagu..seronokkk..! ada orang nyanyi-nyanyi
sume..pastu dia ajar Hati macam mana nak main game dekat archade
tue..and then, dia kenal kan Hati kat kawan-kawan
dia..lelaki..hoho..hensem-hensem sume..tapi tue la..cam ramai yang dah ada GF la tapi..jeles betul..tapi xpe..ada je yang still single-mingle..hoho..nanti kalau Akal nak, Hati bawak Akal pegi sana
ye..

Akal terdiam seketika sebelum meneruskan kata-katanya..

Akal : Hati, kita rasa Hati dah berubah la..

Hati terkejut..bingkas dia bangun dari baringnya dan duduk menghadap
Akal..


Hati : Hmm..?? Berubah..?? Eh, xde la..mana ada..Hati macam nie gak
la..maintain je..

Akal : Tak la..dulu Hati x macam nie..dulu mana ada H
ati suke pergi
tempat-tempat macam tue..taw pasal tempat tue pon x pernah..pastu mana
pernah Hati usha-usha laki macam tue..Hati kan taw x elok wat
camtu..sekarang pon Hati dah jarang pergi lawat Mak Usrah..dia selalu
tanye pasal Hati taw..

Hati : Ala..dulu Hati x taw sebab xde orang beritahu..lagi pon, bukan
selalu pon pergi..baru 4 kali pergi..Akal nie..macam mak orang la..

Akal : Tapi Hati..Hati kan taw benda tue salah..

Hati : Ala..salah apa nya..Hati bukan wat pape pon..Hati juz nak enjoy
je..

Akal : Enjoy apa nya kalau dok buat tambah dosa camtu, Hati..??

Hati : Mana ada tambah dosa..?? Bukan
nya Hati pegang-pegang diorang ke
apa..borak-borak je..

Akal : Hati..Hati dah meremehkan hal dosa pahala nie, Hati..Hati taw x
kalau Hati wat benda-benda yang ALLAH larang tapi tanpa perasaan yang
benda tue salah, Hati akan dapat satu titik hitam kat badan Hati..??
Cuba Hati tengok..Hati perasan x yang Hati dah makin gelap..Hati nak ke
jadi hitam betul..??

Hati terdiam..Akal meneruskan bicaranya..

Akal : Kita taw Hati sekarang selalu tido lambat..selalu dengar Hati
bangun lambat..selalu termiss Subuh..Isyak pon kadang-kadang Hati
terlepas sebab tertido..betul x..??

Hati mendiamkan diri..tapi masih menganggukkan kepala..

Akal : Boleh kita taw kenapa..??

Hati : Hati penat je..tue selalu tertido awal, bangun lambat..

Akal : Kenapa Hati penat..??

Hati : ..sebab teman Nafs..

Akal : X cakap dengan dia yang Hati penat..??

Hati : Hmm..dia tue macam keras kepala sikit..kalau Hati cakap Hati
penat, dia still tarik Hati ikut dia gak..kalau Hati cakap Hati x mau
ikot, nanti dia merajok..x mau cakap dengan Hati..Hati malas n
ak
ribut-ribut..nanti makin serabut kepala Hati..makin penat nanti..

Akal : Tapi still Hati penat gak kan sekarang..??

Hati mendiamkan diri semula..

Akal : Hati, kita nak cakap..daripada Hati penat sebab ikut Nafs yang x
dapat apa-apa..dengan kalau Hati tolak permintaan Nafs tapi dapat
pahala..yang mana satu lebih beruntung..??

Lambat Hati menjawab..

Hati : …tolak..

Kelihatan Hati menundukkan kepalanya..

Akal : Hati, kita nasihat Hati sebab kita sayang Hati..kita x mau Hati
makin jauh and makin banyak buat benda salah.. kita x taw Hati taw ke x
nie, tapi kita selalu nampak Nafs tue duduk-duduk dengan S
yaitan..Hati
taw kan Syaitan tue pelajar bermasalah..siap ada geng lagi..Kita x mau
Hati terikut sampai jadi geng tue..bukannya kita nak sangka buruk ke
apa..just langkah berjaga-jaga je..

Hati kelihatan terkejut..

Hati : Eh..Nafs kata dia x kawan dah dengan Syaitan tue..dia kata
diorang dah x sependapat, so dia dah x join dah geng tue..

Akal : Hmm..maksudnya dia dah tipu Nafs la tue..bukan sekali kita nampak diorang tue jumpa..banyak kali gak la..tapi kita x sempat-sempat nak
beritahu Hati sebab dia selalu ada kat sebelah Hati..

Hati : Tapi Hati x paham..kenapa dia nak tipu Hati..x paham la..ingatkan kitorang kawan baik..

Akal : Hati..ingat x ayat yang Mak Usrah pernah bagi kita dulu..?? Yang
Syaitan memang dah berjanji untuk memeso
ngkan manusia dari jalan ALLAH
sampai tibanya hari akhirat..and dia memang akan sengaja buat macam
dunia nie terasa indah untuk kita sampaikan kita terpedaya..Hati pon taw kan..Hati yang control seseorang tue..sebab tue kita rasa dia aim
Hati..

Hati kelihatan kecewa..terlihat kesedaran terlukis di mukanya..

Akal : Hati..kita nak cakap banyak pon, kita pon bukan taw sangat..ada
benda yang kita x taw and kita pon x paham sangat..kalau Hati nak, kita
boleh kenalkan sorang kawan kita nie..nama dia Furqan..insyaALLAh dia
boleh tolong terangkan sume-sume yang Hati nak taw and tanye..

Hati memandang Akal dengan pandangan terharu..

Hati : Terima kasih ‘Kal sebab sedarkan Hati..beruntung sungguh Hati
dapat kawan macam Akal nie..

Akal : Ala..kita bukan wat pape pon..sume tue ALLAH yang izinkan..

Kedua-dua pon tersenyum
..

Akal : Ok la, Hati..kita nak kena pergi nie..ada hal nak kena
settlekan..Hati rehat la ye..nanti bila da sihat balik, jenguk-jenguk la Mak Usrah..dia rindu betul ngan Hati..baby Iman ngan Islam pon dah lama x kena timang ngan Hati..

Hati : InsyaALLAH..kalau Akal rajin, nanti sampaikan la salam Hati kat
diorang ye..

Akal : InsyaALLAH..Hati rehat ye..

Akal pon beredar meninggalkan Hati untuk berehat..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

haa..dari kisah diatas..ape kesimpulan yang boleh kite buat??

1. muhasabah la diri kita hari2.. bermula dari hati..yang lain akan menyusuli..
2. perbaiki lah diri..perbanyakkan menggunakan akal dlm melakukan sesuatu..jgn diikutkan nafsu menguasai diri..
3. kalau melayan nafsu selalunye memakan diri, merana jiwa..

adey..ana xreti sgt buat kesimpulan..em..bg sesiapa yg ingin berkongsi..silalah tulis di ruangan komen post ini ya..trimas!!
masybe setakat nie je la ana berkarya..bg sesiapa yg rajin bace post2 di blog ini..harap maafla krn masa yg terhad merumitkan utk ana mengupdate..

and for ur information...
tomorrow..I will continue my journey at U.S.I.M in bachelor of marketing blogger-emoticon.blogspot.com
ana harapkan..semua dapat doakan kejayaan ana disana..insyaAllah~

wassalam~ :)
blogger-emoticon.blogspot.com
ana sayang blogwalker~ jangan lupa komen!

4 comments:

smile91 said...

salam,

alhamdulillah..3x, ada juga ruang untuk singgah ke blog awk!
Tahniah, moga kita semakin sukses and segalanya semakin mendekatkan kita kepadaNYA...

uhibbukifillah:)

smile91 said...

salam,

alhamdulillah..3x, ada juga ruang untuk singgah ke blog awk!
Tahniah, moga kita semakin sukses and segalanya semakin mendekatkan kita kepadaNYA...

uhibbukifillah:)

ana muslimah said...

wasalam..
thanks sudi singgah..huhu..
insyallah~ :)

nisasujan said...

salam adinda auni...akak mintak izin copy kisah ini kat blog akak dan kawan2 akak yang dah lupa mak usrah...boleh kan??? sayang adik :)
akak doakan adik berjaya berubah seperti yang diharapkan~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...